RUNE KENAZ

Kenaz, die ook wel Kenu of Kenau wordt genoemd, is de rune van vuur en het brengen van licht. De klank die erbij hoort is de ‘k’ en het is de zesde letter van het oude Futhark. De betekenis van Kenaz is zoiets als toorts of fakkel. Het is een rune van verlichting, een rune die de duisternis verjaagd. Alsof je een fakkel draagt en een donkere grot binnengaat. Dit maakt het een zeer positieve rune, omdat het een soort lichtpuntje in donkere tijden kan zijn.

Maar vuur brengt naast warmte en licht ook vernietiging met zich mee. Als je zomaar een donkere grot binnenstapt met een fakkel in je hand, kan je ook dingen wakker maken die je eigenlijk niet had willen storen. Dit vind ik wel interessant.. Is Kenaz zo positief dat men onvoorzichtig wordt en zomaar vertrouwd op het licht? Maakt het denken dat alles wel goed komt een mens onvoorzichtig? Misschien. Misschien is het wel zo dat mensen die denken dat ze verlicht zijn of daar naar streven blindelings hun pad bewandelen en niet echt naar de gevolgen buiten hunzelf kijken…

Ik dwaal af.. Hier gaat het niet over.. Maar dit kwam zomaar binnendrijven in mijn gedachten.

Wat wel interessant is, is de OudNoorse betekenis van Kenaz, namelijk ‘zweer’. Totaal niet positief.. want een zweer is rottend vlees. Dit maakt de positieve kracht van kenaz opeens een stuk minder prettig. Dit lijkt totaal niks met vuur te maken te hebben, maar een koortsachtige zweer is naar mijn idee zeker verbonden met vuur. Het lichaam ‘brandt’ dan juist de ziektekiemen weg.

Het is dus zeer zeker een rune die je kan linken aan het element vuur en naast het ‘licht in de duisternis’ kan je dit symbool ook zien als een symbool voor het verbranden van ‘ziekte’ zodat er weer een gezonde vruchtbare plaats kan ontstaan. Zuivering door vuur.

           awareness festival

            Informatie volgd