Zoeken

Op bezoek bij een echte Blaarkop-koeienboer

Bijgewerkt: 30 jul 2018

Laatst waren we weer eens op bezoek bij een échte boer. Een Blaarkopkoeien boer, eigenlijk een stukje Nederlands Erfgoed, zomaar ergens in de Beemster.


De Blaarkopkoe is een van Nederlands oudste koeienrassen, al bekend in de Middeleeuwen. In die tijd hadden boeren meestal maar een paar koeien voor eigen gebruik en dan was het handiger als je koe én behoorlijk wat melk gaf én ook nog een goed stukje vlees opleverde. Daarom is de Blaarkop een zogenaamde 'dubbelkoe', goed voor melk én vlees. De oplettende kijker heeft natuurlijk al gezien dat de twee koeien die wij op de boerderij hebben lopen ook van het Blaarkop ras zijn. Omdat we het leuk vinden om mensen kennis te laten maken met dieren die onderdeel zijn van ons Nationaal Erfgoed.


In hun familiebedrijfje aan de Dorpsweg 68 in Oudendijk melkt de allervriendelijkste familie Verdegaal 60 Blaarkopkoeien. Van de melk maken ze kaas en boerenboter in hun eigen mini fabriekje.Het vlees verkopen ze diepgevroren: biefstukjes, gehakt, riblappen etc. Eigenlijk doen ze het op deze kleine boerderij dus nog steeds zoals ze het vroeger in de Middeleeuwen ook al deden. En ze verkopen ook nog eens fruit en groenten van hun boeren-buren en jam, honing en sappen. Het is zeker de moeite waard om zelf eens naar de Verdegaaltjes te rijden. De boer is charmant, het is leuk én duurzaam om je boodschappen direct bij een lokale boer te halen én je helpt met het in stand houden van een Oud Nederlands ras!

Om ons steentje bij te dragen verkopen we sinds kort op Boerderij Westerpark stukken kaas en ook een aantal stukjes ingevroren vlees. De kaas is heel smakelijk en vacuum verpakt dus makkelijk mee te nemen. Wij hebben zelf een biefstukje getest en onze kritische biefstuk kenner kon niet anders zeggen dan dat dit een van de meest malse en smakelijke stukje vlees was die hij sinds lange tijd had mogen proeven... Dus zeker een aanrader om binnenkort eens een lekker stuk kaas of lapje vlees te komen halen!

245 keer bekeken